Moksibustija

Home / Portfolio / Moksibustija
Moksibustija

Moksibustija

Moksibustija je jedna od metoda pomoći nastalih u sklopu tradicionalne kineske medicine. Zagrijavaju se akupunkturne točke sa zapaljenim štapićem (moksom). Štapići mokse su napravljeni od sušenog i mljevenog divljeg pelina. Pelin (Artemisia vulgaris) se pokazao kao najbolja trava, čije jednakomjerno sagorijevanje oslobađa toplinu, te na taj način omogućava terapijsko djelovanje. Koristi se već više tisuća godina. U kombinaciji s ostalim tehnikama rada na tijelu poput shiatsua, masaža i ventuze (cupping terapija) postižu se izuzetni terapijski učinci, a može se koristiti i kao samostalna terapija ovisno o pojedinim tegobama.

Zadatak i krajnji efekt moksibustije je da, u prvom redu, zagrije akupunkturne točke na meridijanima i iz njih eliminira «hladnoću», zatim da uspostavi kretanje vitalne energije (qi) i krvi, podigne Yang iz kolapsa i da prevenira mnoga stanja i bolesti. Čak se navodi u literaturi o tradicionalnoj kineskoj medicini da povremeno tretiranje akupunkturnih točaka moksom na zdravom čovjeku prevenira različite vrste bolesti i podiže vitalne energije u tijelu.

Kako izgleda tretman:
Moksa štapići su dugački 20-ak centimetara i promjera su oko 1,5 centimetar. Sa zapaljenim štapićem zagrijavamo točke s razmaka od nekoliko centimetara. Za vrijeme tretmana klijent osjeća ugodnu toplinu na dijelovima koji se zagrijavaju i automatski se tijelo počinje opuštati.

Moksu radimo kod reume, loše cirkulacije (hladni ekstremiteti), proljeva, kroničnog umora, bolesti bubrega i mokraćnoga mjehura…